top of page

ITSETUNTEMUS

Itsetuntemus on kasvavaa kykyä aidosti tunnistaa omat motivaatiosi, vahvuutesi ja sokeat pisteesi. Se on taitoa hahmottaa mitkä vaatimukset tulevat ulkopuolelta ja mitä ovat omia arvojasi ja toiveitasi. Kehittyvän itsetuntemuksen avulla osaat säädellä kuormitustasi yhä viisaammin. Itsetuntosi kasvaa ja tuo arkeesi kyvykkyyttä toteuttaa aktiivisesti sinulle tärkeitä asioita. Itsetuntemus auttaa sinua ymmärtämään myös muita ihmisiä ja kehittämään vuorovaikutustasi.

"Elämäntehtävä-yrittäjälle itsetuntemattomuuden hinta on kova."

Itsetuntemus

Oman potentiaalin tunnistamattomuus hajauttaa fokuksesi, saa sinut tekemään vääriä asioita ja kuluttaa voimiasi. Tämä taas johtaa siihen, ettet ehdi kehittyä siinä missä suurin potentiaalisi on ja missä voisit parhaiten palvella ihmisiä ja tätä maailmaa. Itsesi johtaminen ilman itsetuntemusta on käytännössä mahdotonta. 

Itsetuntemus on elämän kestävä matka sisäiseen todellisuuteesi. Carl Jung sanoi, että ensimmäisen puolen elämästämme rakennamme identiteettiämme ja toisen puolen yritämme purkaa sitä. 

 

Psykologian eri teorioiden ja viisausperinteiden mukaan ihmisessä on kaksi ulottuvuutta – ydin ja persoona. Enneagrammin ja kognitiivisen psykologian valossa tarkastelen ihmistä myös kolmen keskuksen näkökulmasta. Meillä on kehokeskus, jossa toimimme, emootiokeskus, jolla tunnemme ja mielikeskus, joka käsittelee ajatuksiamme. Iso osa ETYläisen kasvua ja hyvinvointia luodaan oppien hyödyntämään näitä keskuksia yhä paremmin ja oikea-aikaisesti. 

Muutos

Itsetuntemuksen kehittämisessä muutos syntyy siitä, kun pääset ulkoaohjautuvuudesta, huomioin hajauttamisesta, epämääräisyydestä, tyytymättömyydestä ja ulkopuolisten syyttelystä tai itsesi vähättelystä kohti sisäistä ohjausta. Ymmärrät oman potentiaalisi ja teet itsellesi merkityksellisiä asioita. Otat vastuun oman elämäsi ohjaamisesta, saat rohkeutta ja vapautta toteuttaa sitä kuka parhaimmillasi olet. 

bottom of page